Despre noi

despre-poza

Despre noi:

OAR – Ordinul Arhitectilor din Romania s-a înfiinţat in 2001, potrivit legii privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, nr. 184 / 12 aprilie 2001. Ordinul Arhitectilor din Romania este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, cu personalitate juridica de drept privat, de interes public, cu patrimoniu si buget propriu, autonoma si independenta, avand rolul de a reprezenta si ocroti la nivel national si international interesele profesiei de arhitect.

Directia Judeteana Prahova pentru Cultura, s-a constituit juridic in conformitate cu prevederile Legii 182 / 2000, a H.G. nr. 28/2001 si Legii 422/2001. Activitatea institutiei a fost structurata pe coordonatele definitorii ale Programului de Guvernare in domeniul culturii, si anume: accesul liber si egal la informatie; patrimoniul cultural national; creatia culturala; racordarea la cerintele societatii romanesti si ale integrarii europene.

Asociaţia Culturală Musica Viva, initiatoarea acestui proiect, a fost înfiinţată în anul 2002 cu scopul de a organiza şi sprijinii activităţi culturale în domenii ca arheologie, arhitectură, turism cultural, muzică simfonică.
O direcţie importantă a fost aceea de a promova turismul cultural. În acest sens a fost conceput şi realizat un pliant cultural, ghid turistic, pentru cei care doresc să-şi petreacă un sfârşit de săptămână sau o vacanţă în judeţul Prahova. Acest ghid îndrumă turiştii spre celor mai atractive oraşe şi sate situate de-a lungul văilor râurilor Prahova şi Teleajen. De asemenea sunt oferite date minimale cu privire la istoria şi obiectivele ce pot fi vizitate (muzee şi monumente istorice şi de arhitectură, dar şi privelişti pitoreşti). Pliantul cultural a fost comercializat prin muzeele din judeţ, hoteluri şi prin oficiile poştale. O altă activitate importantă a asociaţiei vizează promovarea imaginilor cu locuri pitoreşti ale oraşului Ploieşti, din trecut şi prezent. În acest scop au fost tipărite şi distribuite prin muzee şi oficii poştale o serie de cărţi poştale ilustrate cu imagini din perioada interbelică.

În acelaşi sens a fost concepută şi tipărită lucrarea Ploieşcii de ieri, Ploieştiul de azi. Cartea este un exerciţiu de imagine şi imaginaţie. Începe cu un studiu introductiv ce cuprinde momentele istorice importante din viaţa oraşului, şi continuă cu prezentarea, în imagini, a oraşului vechi, astăzi distrus în mare parte.

Am prezentat mai ales oraşul vechi, dar am alăturat imaginilor document pe cele de astăzi. Lucrarea a fost tipărită în două ediţii în anii 2004 şi 2007. În anul 2012 am publicat un album fotografic ce cuprinde imagini vechi ale locurilor importante din Ploieşti. În anul 2015 am publicat un nou album fotografic ,,Ploieşti … Amintiri” ce reprezintă o istorie ilustrată a oraşului de la sfârşitul sec. al XIX-lea până în anii 80 ai sec. XX. Sunt publicate fotografii inedite din timpul bombardamentelor (1943-1944) şi imagini din timpul demolării clădirilor din centru.

Realizarea muzeului virtual al oraşului Ploieşti este un proiect mai vechi al asociaţiei noastre. Sperăm într-o dezvoltare continuă a sa prin mărirea numărului de imagini şi studii referitoare la istoria oraşului. Dorim de asemenea atragerea unui număr cât mai mare de pasionaţi de istorie către studiu şi participare la un proiect conceput pentru promovarea imaginii unui oraş pierdut în mare parte.

Proiect realizat cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania – filiala Prahova